Inicijativa za formiranje fonda solidarnosti

Povodom dešavanja na poslednjoj sednici skupštine opštine, Opštinski odbor Socijalističke partije Srbije održao je konferenciju za novinare na kojoj se najviše govorilo o osnivanju fonda solidarnosti, problemu prevoza u opštini i mogućoj izgradnji objekata za tretiranje animalnog i industrijskog otpada.

Dušanka Radinović, odbornica SPS-a u skupštini opštine, govorila je o svom predlogu da se formira fond solidarnosti skupštine opštine, koji bi finansirali sami odbornici polovinom svojih mesečnih naknada, a u njega bi išao i novac uplaćen zbog kazni izrečenih na zasedanjima.

Prošle godine je određeno da se visina mesečne naknade za odbornike udvostruči, pa je umesto dotadašnjih 10.000 dinara, povećana na 20.000 dinara. Naknadu odbornici primaju svakog meseca bez obzira da li je bilo skupštinskog zasedanja.

Predloženo je i da raspodelu sredstava kontroliše posebna komisija koja bi skupštini predavala tromesečne izveštaje o svom radu.

Kao razlog za osnivanje ovog fonda navedeno je da ima sve više siromašnih, kojima je finansijska pomoć neophodna, a iz fonda bi se pomagalo i bolesnoj deci i odraslima koji su u hitnim i kriznim situacijama.

Na poslednjoj sednici skupštine opštine, ovaj predlog nije većinom glasova uvršten u dnevni red, ali iz SPS-a izražavaju uverenje da će ta inicijativa zaživeti i da će fond biti osnovan. Kao znak podrške tom projektu, svih sedam odbornika socijalista, polovinom svojih mesečnih nadoknada, podržali su dve humanitarne akcije koje se trenutno sprovode. Novac je uplaćen za pomoć u lečenju Ivani Đorđević iz Novih Banovaca  i Slavici Obradović iz Nove Pazove.

Odbornik Slobodan Popović je govorio o svojoj inicijativi za vraćanje linije gradskog prevoza 701 do Nove Pazove i uvođenje linija BG voza do mesta u našoj opštini. On je istakao zadovoljstvo što je njegov predlog, da se pristupi rešavanju tog problema, jednoglasno usvojen i rekao je da veruje da se problem BG voza može rešiti kroz dogovor sa sadašnjim direktorom Železnica Srbije.

Čelnici opštinskog odbora socijalista, govorili su i o planiranoj izgradnji nekoliko objekata, predviđenih usvojenim izmenama prostornog plana opštine do 2025. godine. Reč je o azilu za pse, depou za animalni otpad, spalionici, transfer stanici i postrojenju za tretman industrijskog otpada sa odgovarajućom deponijom i skladištem. Predsednik opštinskog odbora SPS-a Zoran Vukašinović smatra da su ti objekti, osim azila za pse, nepotrebni, jer bi zagadili plodno obradivo zemljište, a prema njegovim rečima verovatno se neće koristiti samo za potrebe naše opštine, već i okolnih opština i gradova.