Pazovački pokret iz opštinskog budžeta za 18 meseci dobio 900.000 dinara

 

Prema zvaničnim podacima dobijenim iz opštinske uprave, od avgusta 2014. godine do februara 2016. godine, Udruženje građana "Pazovački pokret" iz budžeta opštine dobilo je ukupno 900.000 dinara.

"Pazovački pokret" je jedino udruženje građana koje se bavi političkim delovanjem, a našlo se na spisku udruženja kojima je uplaćivan novac iz opštinskog budžeta, namenjen finansiranju udruženja građana i nevladinih organizacija.

"Pazovački pokret", čiji osnivač je bivši predsednik opštine Goran Jović, već dve godine aktivno učestvuje u vlasti, a na predstojećim izborima nastupa u koaliciji sa Socijaldemokratskom strankom, Liberalno-demokratskom partijom i Ligom socijaldemokrata Vojvodine.

Sadašnji predsednik "Pazovačkog pokreta" je Aleksander Bako, koji je i potpredsednik Skupštine opštine Stara Pazova, a neki od uticajnijih članova su i dr Mišo Filip, koji obavlja funkciju predsednika Saveta mesne zajednica Stara Pazova, dr Željko Katić i Slobodan Jovanović.

Neobično velika sredstva namenjena finansiranju registrovanih udruženja građana, dobio je i Pokret gorana Stara Pazova čiji čelni čovek je Bogdan Miljević, funkcioner Srpske napredne stranke. Od avgusta 2014. godine do februara 2016. godine, iz opštinskog budžeta pokretu gorana je isplaćeno ukupno 1.762.000 dinara. Ono što je posebno neobično je da Pokret Gorana opštinskoj upravi nije dostavio izveštaj o utrošenim sredstvima još od 2012. godine, a i dalje mu se iz budžeta isplaćuju velike novčane sume.

Podatke o uplatama udruženjima građana i nevladinim organizacijama dobili smo zahvaljujući udruženju građana "Za zdravu opštinu Stara Pazova", koje je još u februaru podnelo zahtev za pristup toj informaciji od javnog značaja, a tražena dokumenta su dobili tek pre dva dana, posle upućene žalbe i intervencije Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

Spisak svih udruženja građana i nevladinih organizacija koji su finansirani iz budžeta opštine i tačne iznose koji su im uplaćivani možete pogledati na fotografijama ispod teksta.