Novi skandal na ginekologiji: Pregled moguć samo u suknji

Na ginekološkom odeljenju u staropazovačkom Domu zdravlja došlo je do ozbiljnog kršenja prava pacijenata, kada je na šalteru za predavanje knjižica objavljeno da je pregled kod ginekologa moguć samo u suknji.

Uvođenjem ovakvih pravila direktno se krše prava pacijenata koji dolaze na pregled u ginekološku ordinaciju i takav natpis samo je jedan u nizu bahatih poteza zaposlenih na ovom odeljenju, koje umesto da služi za primer ostalim službama u domu zdravlja, već dugo kod pacijenata važi za najlošije organizovano.

Fotografiju sa natpisom "Kod ginekologa obavezna suknja", jedna trudnica iz Stare Pazove je poslala i redakciji dnevnog lista Kurir, za koji je načelnica ginekologije dr Dragica Kovačević rekla da je preporuku za prijem samo pacijentkinja u suknji ona dala smatrajući da je to važno iz higijenskih, praktičnih i moralnih razloga. I do sada je bilo uobičajeno da većina pacijentkinja na pregled dolazi u suknji, ili suknju obuče u prostoriji u kojoj se priprema za pregled, ali iz Ministarstva zdravlja jasno navode da doktori nemaju pravo da uslovljavaju pacijente u takvim stvarima i da će zdravstveni inspektori proveriti te navode.

Prethodnih godina više puta smo pisali o lošim uslovima u kojima se u Staroj Pazovi obavljaju pregledi kod ginekologa i o bahatom i nevaspitanom ponašanju doktora i sestara na tom odeljenju. Poslednjih meseci više građana nam je pisalo i o gužvama koje se svakodnevno stvaraju zbog nedovoljnog broja lekara i najčešće rada samo u jednoj smeni.

Zbog loših uslova u ginekološkoj ordinaciji i načina na koji se godinama unazad zaposleni na ovom odeljenju ophode prema pacijentima, mnoge trudnice i druge žene iz Stare Pazove biraju da na preglede putuju u Inđiju i druga okolna mesta, kao i da odlaze u privatne ginekološke ambulante.