Ragbi sve popularniji u Novoj Pazovi

Kada se nedeljom u Novoj Pazovi čuje navijanje na stadionu FK Radnički, to više ne mora da znači da je u toku fudbalska utakmica.

Naši sugrađani sve su češći posetioci i navijači na ragbi mečevima, koji su u Srbiji još uvek retkost. „Počeci ragbija 13 u Novoj Pazovi se vezuju za ime Miloša Kućančanina, čoveka iz Zemuna, čiji brat je trenirao u Crvenoj Zvezdi , a pošto je taj brat (Ljubomir Radaković) iz Nove Pazove, eto ko je doneo taj sport kod nas. U početku je sve bilo dezorganizovano i više su se momci skupljali da se zabave. Kasnije u klub dolazimo Slaviša Zekić i ja, i klub počinje da se razvija do današnjeg nivoa. Danas klub poseduje tri selekcije: seniora, juniora i od ove godine i kadet; što je pre samo tri godine bilo nezamislivo.“, kaže Branko Bursać, igrač i trener u ovom klubu.

Klub je aktivan od 2008. godine, kad je i registrovan u Savezu sa sport i omladinu Republike Srbije. Od tada klub je igrao prvu sezonu u Razvojnoj ligi i protekle dve sezone u Prvoj srpskoj ragbi 13 ligi. Sport je bio totalna nepoznanica ljudima u Pazovi, ali od momenta kreiranja kluba, pa do danas, cela opština se upoznala sa aktivnosti kluba.

Trenutno u Srbiji sport broji 10 klubova. Ipak, pomoć za finansiranje ovog kluba je teško dobiti: “Od opštine dobijamo sredstva, ali ne mogu da vam kažem kolika. Evo, da uporedim, sredstva potrebna za jednu fudbalsku utakmicu Treće lige Srbije, koju igra naš komšijki tim FK Radnički, sa sredstvima koje mi imamo od opštine za mesec dana - oni ne bi mogli sudije da plate za te pare. Država, po našem znanju, uopšte ne ulaže u ovaj sport, tako da smo ostavljeni lokalnim samoupravama, koliko, eto, oni imaju sluha za nas, a pošto se naša opština oglašava sloganom “opštine biznisa i sporta” mogli bi malo više da obrate pažnju na “taj” sport.”, rekao nam je Branko.

Klub trenutno broji pedesetak članova, koji su razvrstani u tri selekcije: seniora, juniora i kadeta; a do sada su imali sledeće uspehe: što se tiče seniora - na turniru u ragbiju 9 2010. u avgustu su osvojili drugo mesto, a od kad su u Prvoj ligi, zaključno sa ovom godinom, dva treća mesta. Juniori su ove godine doneli prvo mesto u Turniru prvenstva Srbije do 18 godina, a kadeti, s obzirom da su tek ove godine osnovani, nisu odigrali ni jednu utakmicu, do sada. Do kraja godine se za njih planiraju dve utakmice. “Prvi, jedini i  najvažniji plan je da opstanemo u ovom ludilu, a ako nam se posreći, nadamo se uskoro i prvim mestima u sve tri kategorije.”, dodaje Branko.

Više informacija o ragbi 13 klubu Radnički iz Nove Pazove možete pročitati na njihovoj zvaničnoj prezentaciji www.radnicki13.com.

 

                                                                                             Danijela Milovanović