Odabir instruktora sporan i u Pazovi

Krajem septembra u celoj Srbiji će početi popis stanovništva i imovine, koji organizuje Republički zavod za statistiku u saradnji sa lokalnim samoupravama, a ljude koji će obavljati poslove instruktora i popisivača biraju posebne komisije u svakoj opštini.

U većini gradova Srbije prilikom izbora instruktora, birani su uglavnom ljudi koji pripadaju strankama na vlasti u tim gradovima, što je dovelo do nezadovoljstva drugih kandidata i mnogbrojnih pritužbi. 

Slična situacija je i u Staroj Pazovi, gde obaveštenje o konkursu za instruktore nije na vreme ni objavljeno, već je samo po završetku odabira istaknuta lista kandidata.

Kroz prilično neobičan sistem bodovanja, gde su prednost imali već zaposleni u opštinskoj upravi, na spisku su se uglavnom našla imena partijskih aktivista, kao i članova podmladaka stranaka na vlasti, a nezaposleni građani su bili u drugom planu.

Prema uputstvima Republičkog zavoda za statistiku matičari su dobijali pet bodova, statističari šest, zaposleni u katastru četiri, u javnoj upravi jedan bod, dok su nezaposleni dobijali samo dva poena. Bodovala se i stručna sprema, pa su oni sa srednjom stručnom spremom dobijali dva, sa višom četiri, a sa visokom stručnom spremom šest poena.

Od ukupno 265 kandidata u uži izbor je ušlo 34, dok će još tri kandidata naknadno otpasti, što bi trebalo da dovede do konačnog broja od trideset jednog opštinskog instruktora za popis.

Samo prvih četvoro odabranih je imalo 10 ili više bodova, dok je čak 52 kandidata imalo 8 bodova, pa je komisiji ostalo da odabere, ko od njih zaslužuje da zauzme jedno od 30 preostalih mesta. Pri tom je posle objave spiska, nezadovoljnima ostavljeno samo 24 sata da ulože žalbu.

Predsednik komisije bila je Radmila Odobašić, a kompletan spisak možete pogledati ovde.

Plata instruktora na ovogodišnjem popisu biće 34.000 dinara, a očekuje se da će njihovo angažovanje trajati oko 15 radnih dana. Posao instruktora uglavnom se sastoji od obučavanja popisivača i organizacije aktivnosti na terenu.

U toku je i prijava za mesto popisivača, a više informacija o tom konkursu možete pročitati u posebnoj vesti na našem sajtu.