Kasetne bombe još uvek velika pretnja

Prema podacima Centra za razminiranje Srbije, na području opštine Stara Pazova još uvek ima veliki broj neeksplodiranih kasetnih bombi, koje predstavljaju stalnu opasnost po građane.

Mnoge eksplozivne kuglice iz kasetnih bombi koje je NATO koristio u toku bombardovanja Srbije 1999. godine, nisu se aktivirale pri dodiru sa zemljom, a i danas se neke od njih nalaze na mestima gde su teško uočljive, ili su potpuno zatrpane zemljom.

Direktor Centra za Razminiranje Petar Mihajlović, rekao je za sajt "Glas Srbije", da se osim u Staroj Pazovi, neeksplodirana kasetna municija nalazi u još 15 opština, ali da je teško doći do finansijskih sredstava neophodnih da se sva ova područja na pravi način očiste.

Najveći broj akcija čišćenja koje su do sada sprovedene, finansirale su, kroz razne donacije, vlade zapadnih zemalja, pa ćemo i mi verovatno morati da sačekamo neku novu donaciju, kako bi se neeksplodirane bombe uklonile iz naših njiva i dvorišta.

Kasetna municija najčešće je namenjena direktnom uništavanju neprijateljskog ljudstva i u sebi nosi veliki broj eksplozivnih kuglica od kojih mnoge ostaju neaktivne i po nekoliko godina nakon upotrebe. Prošle godine je usvojena rezolucija prema kojoj se upotreba kasetnih bombi vodi kao kršenje međunarodnog prava, zbog velike opasnosti koju ove bombe predstavljaju za civilno stanovništvo, za vreme oružanih sukoba i mnogo godina posle njih.