Formula 1 u Staroj Pazovi?

U Staroj Pazovi bi uskoro trebala da bude izgrađena trkačka staza na kojoj će u budućnosti moći da se voze i trke Formule 1.

Stazu bi trebao da gradi "Stefan Grand Prix" u saradnji sa našom opštinom, a potpisivanje prvog dokumenta po kome bi se obe strane složile o pokretanju ovog projekta očekuje se već u četvrtak.

Ovu vest juče je potvrdio i Predsednik Opštine Stara Pazova.

Predviđamo da centar srpskog auto-moto sporta smestimo na prostoru od 90 do 120 hektara. Dužina staze biće 3,5 kilometara, centralna tribina imaće oko 20.000 mesta, a izgradiće se i tehnološki park za istraživanje i proizvodnju trkačkih automobila. Ne treba da naglašavam da je staza prvi uslov da razmišljamo o dolasku Formule 1 u Srbiju. Ukoliko dođu, postaćemo privlačna lokacija za turiste, a to, opet, donosi nova radna mesta i bolji standard građanima Stare Pazove i okoline, rekao je Jović.

Postoji nekoliko mogućih lokacija za izgradnju ove staze, a u ovom trenutku se najozbiljnije razmišlja o prostoru koji se nalazi između Golubinaca i Stare Pazove.

Ako dođe do realizacije ovog projekta, gradnja celog kompleksa bi trajala oko dve godine. Osim trkačke staze i tribina bili bi izgrađeni i mnogi prateći objekti koji bi doneli i veliki broj novih radnih mesta, a i turizam u celoj opštini bi verovatno postao jedna od najvažnijih grana privrede.

"Stefan Grand Prix" je osnovao Inženjer Zoran Stefanović. Prošle godine konkurisali su za ulazak u Formulu jedan i malo je falilo da postanu prvi srpski tim u ovom automobilskom takmičenju.