Virtuelni muzej opštine Stara Pazova

Virtuelni muzej zajednice opštine Stara Pazova počeo je sa radom i svi građani mogu ga posetiti na internet adresi www.virtuelnimuzejpazova.rs.

Autorke projekta su istoričarke umetnosti Gordana Milanović i Dušanka Gojić, a na portalu se mogu pronaći brojne zanimljivosti vezane za nasleđe svih zajednica sa teritorije naše opštine.

U okviru virtuelnog muzeja kulturno i prirodno nasleđe prezentovano je pomoću fotografija, tekstova i audio i video zapisa, a postoji i mapa kulturno istorijskih spomenika u našem okruženju.

Predviđeno je i da se muzej koristi kao edukativno sredstvo u školama, kako bi učenici na lak i zabavan način mogli da uče o lokalnom kulturnom nasleđu, što celoj ideji daje dodatnu vrednost i značaj.

Puštanjem u rad internet sajta završena je prva faza, a autorke imaju želju da nastave sa razvijanjem projekta ukoliko opštinske i druge organizacije prepoznaju značaj muzeja i odluče da ga podrže.

Sredstva za pokretanje projekta dobijena su na konkursu Erste banke iz 2016. godine, da bi kasnije u manjoj meri pomogla i lokalna samouprava, ali sa sredstvima koja su daleko od dovoljnih. Do sada je najveći deo posla u pravljenju muzeja i prikupljanju informacija odrađen zahvaljujući entuzijazmu dve devojke i njihovih porodica, ipak da bi posao bio nastavljen potrebna je prava pomoć zvaničnih institucija.

Kompletan intervju sa autorkama ovog važnog projekta sutra ćemo objaviti na našem youtube kanalu, a do tada predlažemo da u svom pretraživaču otvorite stranicu www.virtuelnimuzejpazova.rs i saznate brojne zanimljive informacije o svom okruženju za koje do sada niste znali.