Humanitarno spremanje palačinaka za malog Petra

U subotu od 10 časova u Golubincima će biti održana humanitarna akcija za pomoć Petru Priljevu.

Petar ima dve i po godine i živi u Golubincima. Njemu je neophodan tretman matičnim ćelijama u Ukrajini, a sredstva su mu potrebna i za specijalističke preglede i dijagnostiku, logopedske, defektološke i psihološke tretmane, za ortopedska pomagala kao i za putne troškove i smeštaj.

Štand za spremanje palačinaka biće postavljen preko puta Mediusa u Putinačkoj ulici. Svi prisutni imaće priliku da probaju palačinke sa raznovrsnim ukusima i za njih će moći da ostave prilog u visini koju sami odaberu. Organizator akcije je neformalna grupa građana Moji Golubinci.

Petar je beba iz blizanačke trudnoće (prvi blizanac) rođen 21.07.2018. godine u 25 gestacijskoj nedelji trudnoće carskim rezom. Na rođenju je bio težak svega 810 grama. Odmah po rođenju biva intubiran i priključen na mehaničku ventilaciju. U to vreme se bori sa raznim infekcijama i sepsom, intervencijom na očima, punkcijom likvora zbog uvećanja komora, kao posledice moždanog krvarenja ¾ stepena.

Kada je bio star svega 2,5 meseca, hitno su ga prebacili  sa Instituta za neonatologiju na Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova gde mu je urađen operativni zahvat i izvađena ileostoma na kojoj je reanimiran. Kao posledice moždanog krvarenja, Petru su  dijagnostikovane dve dijagnoze, cerebralna paraliza i epilepsija. Leči se u Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju u Beogradu i u UDK Tiršova.