Odbornici jednoglasno protiv izgradnje postrojenja za tretman medicinskog otpada

Na današnjoj sednici Skupštine opštine odbornici su jednoglasno doneli zaključak u kome se protive izgradnji postrojenja za skladištenje i termički tretman medicinskog otpada u industrijskoj zoni u Staroj Pazovi.

Odbornici su od strane Odeljenja za urbanizam i Komisije za planove pozvani da se izjasne o ovom Urbanističkom projektu, jer iako je po njihovom mišljenju on u skladu za važećim propisima, zbog pritužbi građana i kompanije "Froneri", čija fabrika sladoleda se nalazi u blizini, neophodno je da se te okolnosti uzmu u obzir prilikom usvajanja projekta.

Na sednici nije jasno definisano kakvu će tačno pravnu ulogu imati današnja odluka, ali nezvanično saznajemo da bi ona trebala da bude glavna osnova za odbijanje projekta izgradnje postrojenja.

Komisija za planove, na sednici održanoj 16. avgusta, donela je mišljenje da je predloženi projekat u skladu sa zakonom, ali da je potrebno da skupština opštine da svoje mišljenje imajući u vidu pritužbe građana i blizinu fabrike sladoleda i mlina. Na kraju se navodi i da će nakon svega navedenog komisija dati svoju saglasnost na Urbanistički projekat.

Prema projektu objekat za preradu medicinskog otpada nalazio bi se u industrijskoj zoni u blizini fabrike sladoleda "Froneri", mlina "Panonija promet" i kuće fudbala. Najviše primedbi na javnoj prezentaciji projekta i sednici komisije za planove upućeno je upravo zbog planirane lokacije za izgradnju, a primedbu je uputila i fabrika sladoleda koja želi da zaštiti svoju veliku investiciju i plaši se da bi izgradnja takvog postrojenja predstavljala veliki ekološki rizik.

U svom izveštaju Opštinskom veću, Odeljenje za urbanizam i građenje takođe navodi da se zbog brojnih pritužbi firmi i građana protivi usvajanju Urbanističkog projekta i preporučuje da Opštinsko veće zauzme stav protiv njegovog usvajanja.

U prethodnom periodu i brojni građani izrazili su nezadovoljstvo ovim najavljenim projektom, a zvanične primedbe i pitanja u Skupštini opštine uputili su i odbornici Milan Turanjanin, Blažo Popović i Vladimir Antonijević.

I narodna poslanica Marija Janjušević pismeno je poslala poslaničko pitanje Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i tom prilikom postavila niz pitanja vezanih za opravdanost izgradnje takvog postrojenja u blizini objekata koji se bave prehrambenom industrijom.