Skupština opštine sutra raspravlja o izgradnji postrojenja za preradu medicinskog otpada

U sredu od 10 časova održaće se sednica Skupštine opštine na kojoj će se raspravljati o Urbanističkom projektu za rekonstrukciju postrojenja za skladištenje i termičku obradu medicinskog otpada.

Komisija za planove, na sednici održanoj 16. avgusta, donela je mišljenje da je predloženi projekat u skladu sa zakonom, ali da je potrebno da skupština opštine da svoje mišljenje imajući u vidu pritužbe građana i blizinu fabrike sladoleda i mlina. Na kraju se navodi i da će nakon svega navedenog komisija dati svoju saglasnost na Urbanistički projekat.

Prema projektu objekat za preradu medicinskog otpada nalazio bi se u industrijskoj zoni u blizini fabrike sladoleda "Froneri", mlina "Panonija promet" i kuće fudbala. Najviše primedbi na javnoj prezentaciji projekta i sednici komisije za planove upućeno je upravo zbog planirane lokacije za izgradnju, a primedbu je uputila i fabrika sladoleda koja želi da zaštiti svoju veliku investiciju i plaši se da bi izgradnja takvog postrojenja predstavljala veliki ekološki rizik.

U svom izveštaju Opštinskom veću, Odeljenje za urbanizam i građenje takođe navodi da se zbog brojnih pritužbi firmi i građana protivi usvajanju Urbanističkog projekta i preporučuje da Opštinsko veće zauzme stav protiv njegovog usvajanja.

U prethodnom periodu i brojni građani izrazili su nezadovoljstvo ovim najavljenim projektom, a zvanične primedbe i pitanja u Skupštini opštine uputili su i odbornici Milan Turanjanin, Blažo Popović i Vladimir Antonijević.

I narodna poslanica Marija Janjušević pismeno je poslala poslaničko pitanje Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i tom prilikom postavila niz pitanja vezanih za opravdanost izgradnje takvog postrojenja u blizini objekata koji se bave prehrambenom industrijom.

Odbornici u Skupštini opštine sutra će imati priliku da glasaju za ili protiv urbanističkog projekta za izgradnju postrojenja, a ishod glasanja trebao bi značajno da utiče na budućnost pomenutog projekta.

Svi zainteresovani građani koji žele da prisustvuju sednici mogu to učiniti, a potrebno je samo da se pre početka sednice u holu Bele zgrade sa ličnom kartom zvanično upišu na spisak gostiju.