Protestna vožnja poljoprivrednika

Staropazovačko udruženje poljoprivrednika u ponedeljak u prepodnevnim časovima, organizovaće protestnu vožnju ulicama Stare Pazove povodom zahteva da cena goriva za poljoprivrednu proizvodnju bude subvencionisana.

Organizatori vožnje pozivaju sve poljoprivrednike i ostale građane koji žele da im se priključe, da u ponedeljak u osam časova dođu na skup učesnika na putu Stara Pazova - Stari Banovci pored kuće fudbala.

Slične akcije biće u isto vreme organizovane u više opština u Srbiji, a cilj je da se skrene pažnja na brojne probleme poljoprivrednika uz isticanje činjenice da se za poljoprivrednu proizvodnju gorivo plaća i kupuje po tržišnim cenama koje su takođe jedne od najviših u evropi. Poljoprivrednici traže da se usvoje mere prema kojima bi gorivo neophodno za obradu zemlje kupovali po sniženim cenama gde se ne bi naplaćivala akciza na prodaju naftnih derivata. Ovakva mera sprovodi se u većini evropskih zemalja kao vid subvencionisanja poljoprivredne proizvodnje.

Na jučerašnjem sastanku poljoprivrednika odlučeno je da se na eventualni građanski protest zbog visoke cene goriva za sada ne izlazi organizovano, ali je dogovoreno da se svako ko želi priključi i tom protestu i podrži i druge građane ukoliko dođe do najavljene blokade ulica na jedan sat.