Kraj jedne epohe - Umesto stadiona Jedinstva moderan tržni centar

Prema informacijama do kojih smo došli, zemljište na kome se nalazi stadion fudbalskog kluba Jedinstvo uskoro će biti prodato, a očekuje se da na tom prostoru bude izgrađen moderan tržni centar.

Prema našim izvorima, ta odluka je već doneta u vrhu opštinske vlasti, a uskoro bi trebala da bude i objavljena licitacija za prodaju zemljišta.

Plan opštinskih čelnika je da nakon prodaje zemljišta, Jedinstvo dobije novi stadion na drugoj lokaciji, koja neće biti u samom centru. Izgradnja novog stadiona bila bi finansirana delom novca od prodaje parcele, čija vrednost bi mogla biti procenjena na 4 do 6 miliona evra.

Pored stadiona, biće srušeni i tribine i teren za mali fudbal, kao i pomoćni objekti i zgrada u kojoj se nalazi kafe Jedinstvo i prostorije streljačke družine Jedinstvo koja takođe ima bogatu tradiciju i nekoliko aktuelnih reprezentativaca Srbije u streljaštvu i trenera juniorske reprezentacije.

Još uvek ne postoje tačni rokovi za izgradnju novog stadiona i tržnog centra, ali procenjuje se da bi radovi mogli biti započeti već u toku sledeće godine, čim novi kupac zemljišta ispuni svoje obaveze i dobije sve potrebne dozvole.

Fudbalski klub Jedinstvo pod različitim imenima postoji od 1919. godine, a od drugog svetskog rata koristi današnji stadion i ime. U njemu su stasali mnogi vrhunski fudbaleri, među kojima se najviše ističe Miloš Šestić, bivši reprezentativac i fudbaler Crvene Zvezde sa kojom je četiri puta bio prvak Jugoslavije, a bio je i kapiten novosadske Vojvodine u vreme kada je ovaj tim po drugi put osvojio šampionsku titulu 1989. godine.

Na stadionu Jedinstva gostovali su gotovo svi veći srpski klubovi, među kojima je i velika trojka Partizan, Crvena Zvezda i Vojvodina, a svoje prve fudbalske korake načinili su brojni staropazovački mališani.

Poslednjih godina stadion je mesto koje, osim fudbalera, masovno posećuju i rekreativci, koji atletsku stazu i prostor oko fudbalskog terena koriste za trčanje i vežbanje.