Modna revija i izložba kancelarije za mlade

Polovinom januara, tačnije šesnaestog, staropazovčanima se ukazala prilika da uživaju u jednoj nesvakidašnjoj predstavi vrednih devojaka ovdašnjih.    

Naime, u organizaciji Kancelarije za mlade naše opštine, a u okviru projekta “Šareno leto, šarena jesen, šarena zima”, koje sprovodi udruzenje “HMM…” iz Novog Sada u saradnji sa Kancelarijom za mlade Sremski Karlovci, održane su radionice modnog dizajna i slikanja na svili.

Vredne i kreativne polaznice kursa modnog dizajna su stekle mogućnost da brzo i lako savladaju osnove modnog dizajna, crtanja modela, poznavanja materijala, krojenja i šivenja. Kroz kurs ih je vodila mentor Jelena Djekić, devojka koja je završila Akademiju primenjenih umetnosti i već u više uspešnih navrata pokazala kako umetnost može naći svoju primenu u svakodnevnom životu.

Polaznice kursa su u toku petnaest dana, koliko je trajala obuka, sve savladale, pa su se same latile posla da svoje modele i sašiju. Kako to ne bi ostalo samo medju njima i da se same medjusobno dive jedna drugoj, rešile su i da svoje rukotvorine prikažu, te su organizovale pravu malu modnu reviju.
Bilo je tu laganih lepršavih haljinica, večernjih toaleta, a bogami i tesnih minića. Najsimpatičnija polaznica i novopečena modna kreatorka je bila najmladja i najsladja medju slatkima, jedanaestogodišnja Jana Vareca. Ona je naprosto očarala publiku svojim neverovatno uspelim modelima. Medena Jana je lepršala po bini, za razliku od pomalo nezgrapnih nastupa pojedinih “mankenki”.
Prošetale su se naše devojke u uspelim, neke u manje uspelim, ali što je najvažnije u svojim rukotvorinama, pokupile aplauz pune pozorišne sale i na kraju, kada im je mentorka Jelena podelila diplome, poklonile se publici.
            Za prvi put, pomalo nevešto organizovano, ali prepuno ljubavi. Zaslužile su sve čestitke i pohvale.
             Dole, u auli, postavka radova polaznica radionice slikanja na svili u okviru istog projekta. Radionicu je vodila izvanredno darovita studentkinja biologije Srna Subanović, koja se već nekoliko godina uspešno bavi slikanjem na svili. Njeni prekrasni radovi odišu ženstvenošću, jer je i svila sama po sebi takva. Srnine ešarpe krase mnoge vratove, jer Srna ima svoj brend. Njene marame su prepoznatljive po izuzetnoj lepoti i predivnim motivima, a  nose i znak male srne tj malog laneta, što i jeste ustvari ova predivna, talentovana i vredna devojka.
             U toku petnaestodnevnog kursa, Srna se potrudila da svojim polaznicama prenese osnove tehnike slikanja počevši od  pričvršćivanja svile na ram, nanošenja kontur paste, bojenja, fiksiranja…do finalnog proizvoda.
             I na ovom kursu su naše devojke prikazale svu svoju kreativnost i posvećenost. Izložene marame su nam to i dokazale,  da u ovoj našoj Pazovi postoji mladost, postoji želja, entuzijazam i postoji, kakva takva mogućnost da se ta želja i ostvari.

              Bravo za Kancelariju za mlade, bravo za mentorke Jelenu i Srnu, bravo za devojke i bravo za publiku. Ipak se nešto pokrenulo…..samo neka se nastavi.

                                                                                                               Mirjana Selena